navigatie overslaan

Typisch Twents

De 10 favoriete Twentse plekken van architectuur fanaten Erik en Laurens

 • Leestijd 2
 • Gelezen 4742 keer

Laurens Kuipers, een Enschedeër met een fascinatie voor architectuurfotografie, neemt de Haarlemse Instagrammer Erik Hageman twee dagen mee op pad langs architectonische en culturele hoogtepunten in Enschede. Erik is erg onder de indruk van Enschede en komt zeker nog een keertje terug.

 1. 10

  De Alphatoren

  Erik: “Het uitzicht van de Aphatoren over de stad Enschede is geweldig, zeker tijdens zonsopkomst of -ondergang. Je kunt wel tot 40 kilometer ver kijken en je ziet verschillende hogere gebouwen en de structuur van de stad vanuit een bijzonder perspectief.”

 2. 9

  H.J. van Heekplein en de Oude Markt

  Laurens: “Twee fraaie en sfeervolle pleinen in Enschede. Op het H.J. van Heekplein kun je winkelen en op de Oude Markt is de horeca gevestigd”

 3. 8

  Intercity Hotel Enschede

  Erik: “Niet alleen de locatie van het hotel met uitzicht op de stad en de kerken, maar ook het gebouw op zich is erg mooi en modern. Qua architectuur is de gevel interessant om te zien en de omliggende gebouwen.”

 4. 7

  Saxion Hogeschool

  Erik: “De stadscampus ligt op loopafstand van het centrum en de gebouwen zijn zeer afwisselend. Vooral de reflectie en de hoekige vorm van het gebouw genaamd ‘Epy Drost’, en het patroon op de gevel en de kleuren van het gebouw ‘Edith Stein’ springen eruit.”

 5. 6

  Dakterras Alphatoren Enschede

  Laurens: “Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht, maar let op het is niet altijd vrij toegankelijk.”

 6. 5

  Lonnekerspoorlaan

  Laurens: “Een bijzondere straat in Enschede, met een bijzonder verhaal. De foto's zeggen genoeg.”

 7. 4

  Saxion, Koningsplein en MST

  Laurens: “De stadscampus van Saxion, het Koningplein in combinatie met het MST zijn ook erg geslaagd.”

 8. 3

  Synagoge van Enschede

  Erik: “Is omschreven als de mooiste van West-Europa en is zeker een bezoek waard. Vooral de grote zaal met een indrukwekkend beschilderd plafons is mooi om te zien.”

 9. 2

  Tuindorp 't Lansink

  Laurens: "Verder in Twente ben ik minder bekend met de architectuur maar in Hengelo is tuindorp ‘t Lansink een mooie oude wijk.”

 10. 1

  Roombeek

  Erik: “Deels opnieuw opgebouwd na de vuurwerkramp, is het bruisende hart op het gebied van architectuur in de stad. Wandel er rustig doorheen en bekijk de verschillende bijzondere gebouwen, van musea tot appartementen.”

Wat vind je van dit artikel?