navigatie overslaan

Doe-tips

Plekken waar de zon het langst schijnt. 5 mini-belevingen op hoogte.

 • Leestijd 3 min
 • Gelezen 3263 keer

Hoe hoger je komt hoe stiller het wordt. Details maken langzaam plaats voor grote lijnen. De scherpe randjes vervagen en terwijl je nog verder stijgt, krijgt de wereld zelfs iets sprookjesachtig. De tijd vliegt letterlijk aan je voorbij. Goed kijken: dan zie je stuwwallen uit de ijstijden en middeleeuwse stratenplannen. Misschien ontdek je een ronde akker of andere verrassende patronen. Iedere sterrenkijker, torenbeklimmer, ballonvaarder en paraglider weet inmiddels dat grote hoogtes uitnodigen om anders te kijken. Vandaar dat we deze vijf mini-belevingen graag met je delen.

 1. 5

  Beklimmen Grote Kerk Enschede

  Muziek brengt je sowieso al in hogere sferen. Laat staan als je boven in de toren van de Grote Kerk in Enschede staat. Die beklim je namelijk samen met de stadsbeiaardier. Op elke verdieping is er wel iets te vertellen over de geschiedenis, de toren en/of de klokken. Wist je dat er zo’n vijftig klokken in de toren hangen? En dat het allereerste carillon een cadeau was van de rijke textielfabrikant van Heek? Je hoort het allemaal op je weg naar boven. Misschien mag je een paar noten meespelen. De beklimmingen zijn op vaste dagen in het weekend. Noteer voor 2022: 6 maart, 3 april, 1 mei, 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december. Kosten: € 5,- per persoon.

 2. 4

  Twente Ballooning

  Ballonvaren is een bijzondere ervaring. Maar - eerlijk is eerlijk - best prijzig. Daarom is er Twente Ballooning: een jaarlijks terugkerend festival waar iedereen de sfeer en het spektakel van het opstijgen van heel dichtbij kan meemaken. Elke dag stijgen maar liefst 35 heteluchtballonnen op en zijn er prachtige vormen in de lucht te aanschouwen. Een leuk gezinsevent waar niemand zich verveelt. Reserveer dus vast 23 tot en met 26 augustus 2023 in je agenda. Vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom! Entreeprijs bezoekers € 5,-. Kinderen tot en met 6 jaar gratis. Parkeren is gratis.

 3. 3

  Beklimmen Plechelmusbasaliek Oldenzaal

  Geen (kunst)geschiedenisliefhebber? Je zult er toch aan moeten geloven als je de Plechelmus beklimt. Terwijl je de trappen oploopt maak je een indrukwekkende tijdreis: dat begint beneden. Daar herken je de hand van de romeinen nog. Naarmate je hoger komt, gaat de romaanse bouwstijl over naar de gotische. Hoe dichter bij de hemel - de toren is maar liefst 61 meter hoog - hoe rijker de ornamenten dus. Of is dat toeval? Tip: van bovenaf herken je het middeleeuwse stratenplan van de binnenstad. Beklimmen kan (op een enkele uitzondering na) iedere maandag tot en met zaterdag om 14.00 uur.

 4. 2

  Paramotor Vliegen in Twente

  Op mooie zomeravonden ziet iedereen ze wel eens vliegen in Twente: grote parachutes met daaronder nauwelijks te onderscheiden poppetjes. Hoe dat precies werkt? Bij paramotorvliegen zit je in een trike onder een grote parachute. Die laatste is speciaal gemaakt om op thermiek en wind te kunnen blijven vliegen. Oorspronkelijk had je een berg nodig maar dankzij de uitvinding van de paramotor kan het nu ook gewoon in Nederland. De manier om complete vrijheid te ervaren. Tenminste, dat is wat de meevliegers zeggen. Durf jij het aan? Voor € 85,- boek je een tandemvlucht met een ervaren instructeur.

 5. 1

  Sterrenwacht Nijverdal en Lattrop

  Over tijd gesproken: wist je dat je met de sterkste telescoop tot maar liefst 13,8 miljard lichtjaar afstand kunt bekijken? Niet zeggen dat je dat altijd al hebt gewild! Toch is sterren kijken super leuk en leerzaam. Al was het alleen maar om indruk te kunnen maken op je date bij een heldere avond. Maar ook los daarvan is het cool om iets te weten over de maan, planeten en sterren. Zowel in Hellendoorn als in Lattrop (het donkerste plekje van Nederland) hebben ze prachtig uitgeruste en veelzijdige sterrenwachten. Prijzen en openingstijden variëren. Kijk voor de meest actuele informatie op de websites.

Wat vind je van dit artikel?