navigatie overslaan

Doe-tips

Op zoek naar leuke activiteiten tijdens Pasen? Bekijk hier onze 15 tips!

 • Leestijd 5
 • Gelezen 23786 keer

Vier je Pasen in Twente, dan vier je Pasen zoals het hoort. Met tijd voor elkaar. Én voor tradities. Zoek je nog een leuke activiteit voor na de paasbrunch? Een keer iets anders dan paaseieren zoeken in eigen tuin? Laat je inspireren door deze activiteiten met Pasen!

 1. 15

  Eier gadder'n - 2 april

  Het eier gadder'n is een van de onderdelen van de paasgebruiken van Denekamp. Op Palmzondag, de zondag voor pasen gaat een groep jongeren onder leiding van Judas en Iskariot op weg om eier te gadder'n (eieren verzamelen). De Paasgebruiken in Denekamp zijn in 2018 bijgeschreven als immaterieel erfgoed. Zeker dus een bezoekje waard.

 2. 14

  Paasrally met een échte Kever Cabrio - 9 en 10 april

  Pasen vieren én de mooiste plekjes van Twente ontdekken in wellicht de bekendste auto aller tijden! Dat kan met de paasrally van de Kever Cabrio Rally. Even Back naar Basic, zonder stuurbekrachtiging of climate control maar met het karakteristieke geluid van de motor op de achtergrond. Ontdek de mooiste plekken van Twente in de Kever en krijg van ons een gehele paasbrunch cadeau!

 3. 13

  Paasweekend in Marle - 7, 8 én 10 april

  Tijdens het Paasweekend in Marle staat er weer veel op het programma. En wat voor een programma! Er komen veel artiesten richting Marle, en er zal weer veel motorisch geweld te zien zijn gedurende het gehele weekend. Wat dacht de zitmaaierrace en de trekkersleep.

 4. 12

  Paaskermis Enschede - 8 t/m 17 april

  De leukste Paaskermis van Oost-Nederland komt weer naar Enschede! Geniet van meer dan 60 attracties in het sfeervolle Volkspark. Dagelijks tussen 13:00 en 23:00 ben je welkom op de Paaskermis in Enschede. De entree is gratis. Eet een suikerspin of geniet van je kaneelstok wanneer je net uit de Time Machine XXL komt stuiteren!

 5. 11

  Paashout halen - 8 april

  Haal op traditionele wijze het paashout op voor het paasvuur in Denekamp. Vertrek 13.00 uur vanaf het Nicolaasplein. Tegen 12.45 uur verzamelen de eerste jongemannen zich bij de Sint Nicolaaskerk. Meer dan 20 trekkers met een platte wagen erachter stellen zich in een lange rij op. In het bos worden de platte wagens hoog opgestapeld met het hout. Omstreeks 16.00 uur rijden ze terug naar het dorp om het hout af te leveren op de paasweide. Daar wordt het hout zo hoog mogelijk opgestapeld om een groot paasvuur te creëren.

 6. 10

  Paasfeesten Lonneker - 8 t/m 10 april

  Pasen staat weer voor de deur en hoe kun je dat beter vieren dan in Lonneker! Hét tentfeest van Twente met muziek, shows, artiesten en meer. Tijd voor bier en goede muziek. Tijdens Pasen is het van drie dagen een groot feest. Elk jaar zijn er weer duizenden mensen van de partij. Een en al gezelligheid.

 7. 9

  Paasstaaksleepen - 9 april

  Een echt folkloristisch gebruik: van generatie op generatie doorgegeven gewoonten binnen de gemeenschap van dorp of streek. Denekamp is bekend om haar Paasgebruiken. Op eerste paasdag wordt aan de kasteeleigenaar een 'paasstaak' (een lange, rechte boomstam) gevraagd. Hierna volgt een spel van vragen en bieden dat in onvervalst Twents dialect wordt gebracht. Aanschouw de traditie zonder te veel te verklappen bij Huis Singraven.

 8. 8

  Lente in de schaapskooi - 9 april

  Lente in de kooi, nieuw leven is er volop. De lammetjes laten met hun bléren luid van zich horen. Vandaag is het feest in de kooi, de lente wordt gevierd met leuke activiteiten voor jong en oud. En zeg nou zelf, bij Pasen horen toch lammetjes.

 9. 7

  Paastradities met de oldtimerbus - 9 april

  Op 1e Paasdag is het mogelijk om per Oldtimerbus de paastradities te bezoeken in Ootmarsum-Dinkelland. De busrit gaat over landelijke weggetjes richting Denekamp. Om 13.00 uur kunt u te voet deelnemen aan het paasstaak slepen. Voor minder validen zal de bus de stoet mensen volgen naar het Singraven waar de staak word aangeboden door de heer van Singraven. Om 15.00 uur vertrekt de bus weer vanuit het centrum van Denekamp en rijd naar de paasweide in Tilligte. Hier ziet u hoe de paastaak door de plaatselijke "Poaskeerls" wordt opgehesen en kunt u mee bieden op de paastaak en ton. Hier wordt er een drankje met een paas lekkernij geserveerd. Rond 16.45 uur komt de bus in Ootmarsum aan waar u rond 17.00 uur het vlöggeln kunt aanschouwen.

 10. 6

  Vlöggeln Ootmarsum - 9 en 10 april

  Hand in hand trekken de poaskearls door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. De traditie gaat als volgt: de oudste legt zijn rechterhand op de rug, waarna zijn 'moat' zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Sinds 2015 is deze prachtige traditie opgenomen in de lijst van Cultureel en Immateriaal Erfgoed in Nederland.

 11. 5

  Paasvuren in Twente - 9 t/m 10 april

  Een traditie in Twente! Op vele plekken wordt het paasvuur ontstoken wat gepaard gaat met een gezellig feest. Wil liever meerdere paasvuren op één avond bezoek? Ga dan mee met de paasvurentocht in een oldtimer en kom alles te weten over de paastradities met onderweg een Twentse lekkernij.

 12. 4

  Extra Weerselosemarkt - 10 april

  Tijdens Tweede Paasdag is er een extra Weerselose Markt. Struin over de retromarkt, warenmarkt, vrijmarkt en vlooienmarkt het beste van een markt gecombineerd en dat allemaal op de Weerselose Markt. Honderd kramen en standplaatsen verwelkomen je met een keur aan artikelen.

 13. 3

  Paaswandeling de Lutte - 10 april

  Traditiegetrouw organiseert Tourist info De Lutte op 2e paasdag weer een wandeling door het prachtige buitengebied van De Lutte. Voor of na de brunch genieten van een lentewandeling? Geef je dan op voor de paaswandeling. Onderweg kan je genieten van de fluitende vogels en de prachtige natuur die in bloei staat. Neem je familie en vrienden mee met deze mooie wandeling en geniet onderweg van een drankje en hapje.

 14. 2

  Bourgondisch blokje om - 10 april

  Het eerste Bourgondische Blokje om in 2023 is op 2e Paasdag. Pasen is altijd het weekend waarbij men gevoelsmatig het ‘buitenseizoen’ opent. De koks hebben drie heerlijke gerechten samengesteld. Misschien ga je het zelf nog beleven om in de boeren buitenlucht de laatste hand te leggen aan een gerechtje. De Bourgondische verrassingen presenteren wij telkens op een andere unieke locatie. Het Bourgondische Blokje om Nijverdal is een ware belevenis voor alle zintuigen. En ook de kleintjes zullen zich hier zeker vermaken!

 15. 1

  BigBand Festival Goor - 10 april

  Een hele gezellige muzikale dag in het centrum van Goor. Met een veel verschillend bigbands, speciaalbieren markt en live-muziek. Kom met volle teugen genieten en sluit je Paasweekend feestelijk af.

Wat vind je van dit artikel?