navigatie overslaan

Doe-tips

Op zoek naar leuke activiteiten tijdens Pasen? Bekijk hier onze 10 tips!

 • Leestijd 3
 • Gelezen 36086 keer

Vier je Pasen in Twente, dan vier je Pasen zoals het hoort. Met tijd voor elkaar. Én voor tradities. Zoek je nog een leuke activiteit voor na de paasbrunch? Een keer iets anders dan paaseieren zoeken in eigen tuin? Laat je inspireren door deze activiteiten met Pasen!

 1. 10

  Eier gadder'n

  Het eier gadder'n is een van de onderdelen van de paasgebruiken van Denekamp. Op Palmzondag, de zondag voor pasen gaat een groep jongeren onder leiding van Judas en Iskariot op weg om eier te gadder'n (eieren verzamelen). De Paasgebruiken in Denekamp zijn in 2018 bijgeschreven als immaterieel erfgoed. Zeker dus een bezoekje waard.

 2. 9

  Paaskermis Enschede

  De leukste Paaskermis van Oost-Nederland komt weer naar Enschede! Geniet van meer dan 60 attracties in het sfeervolle Volkspark. Dagelijks tussen 13:00 en 23:00 ben je welkom op de Paaskermis in Enschede. De entree is gratis. Eet een suikerspin of geniet van je kaneelstok wanneer je net uit de Time Machine XXL komt stuiteren!

 3. 8

  Paashout halen

  Haal op traditionele wijze het paashout op voor het paasvuur in Denekamp. Vertrek 13.00 uur vanaf het Nicolaasplein. Tegen 12.45 uur verzamelen de eerste jongemannen zich bij de Sint Nicolaaskerk. Meer dan 20 trekkers met een platte wagen erachter stellen zich in een lange rij op. In het bos worden de platte wagens hoog opgestapeld met het hout. Omstreeks 16.00 uur rijden ze terug naar het dorp om het hout af te leveren op de paasweide. Daar wordt het hout zo hoog mogelijk opgestapeld om een groot paasvuur te creëren.

 4. 7

  Paasfeesten Lonneker

  Pasen staat weer voor de deur en hoe kun je dat beter vieren dan in Lonneker! Hét tentfeest van Twente met muziek, shows, artiesten en meer. Tijd voor bier en goede muziek. Tijdens Pasen is het van drie dagen een groot feest. Elk jaar zijn er weer duizenden mensen van de partij. Een en al gezelligheid.

 5. 6

  Paasstaaksleepen

  Een echt folkloristisch gebruik: van generatie op generatie doorgegeven gewoonten binnen de gemeenschap van dorp of streek. Denekamp is bekend om haar Paasgebruiken. Op eerste paasdag wordt aan de kasteeleigenaar een 'paasstaak' (een lange, rechte boomstam) gevraagd. Hierna volgt een spel van vragen en bieden dat in onvervalst Twents dialect wordt gebracht. Aanschouw de traditie zonder te veel te verklappen bij Huis Singraven.

 6. 5

  Vlöggeln Ootmarsum

  Hand in hand trekken de poaskearls door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. De traditie gaat als volgt: de oudste legt zijn rechterhand op de rug, waarna zijn 'moat' zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Sinds 2015 is deze prachtige traditie opgenomen in de lijst van Cultureel en Immateriaal Erfgoed in Nederland.

 7. 4

  Paasvuren in Twente

  Een traditie in Twente! Op vele plekken wordt het paasvuur ontstoken wat gepaard gaat met een gezellig feest.

 8. 3

  Extra Weerselosemarkt

  Tijdens Tweede Paasdag is er een extra Weerselose Markt. Struin over de retromarkt, warenmarkt, vrijmarkt en vlooienmarkt het beste van een markt gecombineerd en dat allemaal op de Weerselose Markt. Honderd kramen en standplaatsen verwelkomen je met een keur aan artikelen.

 9. 2

  Paaswandeling de Lutte

  Traditiegetrouw organiseert Tourist info De Lutte op 2e paasdag weer een wandeling door het prachtige buitengebied van De Lutte. Voor of na de brunch genieten van een lentewandeling? Geef je dan op voor de paaswandeling. Onderweg kan je genieten van de fluitende vogels en de prachtige natuur die in bloei staat. Neem je familie en vrienden mee met deze mooie wandeling en geniet onderweg van een drankje en hapje.

 10. 1

  BigBand Festival Goor

  Een hele gezellige muzikale dag in het centrum van Goor. Met een veel verschillend bigbands, speciaalbieren markt en live-muziek. Kom met volle teugen genieten en sluit je Paasweekend feestelijk af.

Wat vind je van dit artikel?