navigatie overslaan

Doe-tips

Cultuur snuiven bij Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek

  • Leestijd 2
  • Gelezen 1668 keer

In Enschede heerst een levendig kunstklimaat. Zo vind je er Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek, twee culturele hotspots.

Hét kunstmuseum van Oost-Nederland

Rijksmuseum Twenthe is hét kunstmuseum met de rijkste en mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. De Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek is grondlegger van het museum, dat in 1930 aan de Lasondersingel in Enschede werd geopend. Geniet van Breitner, Breughel, Ruisdael en Redon, Jongkind en Monet en de vele andere meesters in de 36 zalen. In het museumcafé en aangrenzende binnentuin kun je genieten van koffie of heerlijke lunch. Rijksmuseum Twenthe heeft een breed aanbod met wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum Twenthe

De samenhang der dingen

De Museumfabriek is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwondert en gaat zelf aan de slag. In de Museumfabriek draait het om de ‘samenhang der dingen’. Het gaat over hoe natuur, cultuur, wetenschap en techniek van invloed zijn op elkaar. De Wunderkammer toont de rijkdom en de magie van alle bijzondere objecten. Je ziet hoe de mens naar de dieren kijkt bij het ontwikkelen van robots. Je leert over wereldreizigers en hun routes. Je loopt onder een sterrenhemel door. Je ervaart de magie van wit en maakt kennis met eeuwenoude sagen en legenden. In de Makerspace laat je jouw creativiteit de vrije loop. Hier maak je de meest bijzondere dingen met de 3D-printer, lasersnijder, foamcutter en nog veel meer apparatuur. In de Sterrenwacht, op het dak van het museum, neem je een kijkje in het heelal. En in het BankGiroLoterij Auditorium worden lezingen en workshops georganiseerd.

De Museumfabriek
De Museumfabriek

Iedere vakantie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor het hele gezin. Van ‘Op Stoom’ tot ‘De Droom van het Vliegen’. Kortom, de Museumfabriek bruist! Kom je meedoen?

Wat vind je van dit artikel?