1. 0/5
  '

  Op deze 5 plekken in Twente zijn magische midwinterhoornactiviteiten

  De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter. Er mag vanaf advent tot Driekoningen (6 januari) midwinterhoorn geblazen worden. Bekijk hieronder waar jij je de midwinter- en ossenhoornblazers kunt horen!

  Onderstaande evenementen dateren uit 2021. Zodra er meer informatie bekend is worden hier de nieuwe evenementen geplaatst.

 2. 5/5

  5.

  Midwinterhoornblazers door Denekamp

  De Doarper Mirweenterhoarnbloazers maken vanaf woensdag 8 december een rondgang door Denekamp tot Driekoningen wordt er op een aantal vaste dagen geblazen. De blazers spelen om beurten, aangezien het niet correct is om te blazen als de andere blazer speelt. Ga jij ook luisteren naar de midwinterhoornblazers?

 3. 4/5

  4.

  Ossenhoornblazen in Markelo

  Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'. De Ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen!

 4. 3/5

  3.

  Midwinterhoorblazen Diepenheim

  Ook is het midwinterhoornblazen een traditie in Diepenheim en Goor. Vroeger werden de boze gessten door het blazen verjaard en de goedgezinde welkom geheten. Ook wordt er verteld dat de midwinterhoorn in de grensstreek gebruikt werd om de smokkelaars te waarschuwen voor de politie, spannend!

 5. 2/5

  2.

  Midwinterhoornblazen Ootmarsum

  Start bij VVV Ootmarsum en wandel langs verschillende locaties in Ootmarsum en luister naar de klanken van de midwinterhoorn. Onderweg kun je genieten van een heerlijke warme Glühwein of chocolademelk. Wandel jij ook mee?

 6. 1/5

  1.

  Midwinterhoornblazen Delden

  Ook op verschillende plekken in Delden klinkt er op meerdere plaatsen 'de Oale Roop' over het koude land. Een échte traditie! Hoor de klanken op Landgoed Twickel bij het Kasteel en de Noordmolen.

Deel dit artikel met vrienden

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Pinksteren in Twente. Bekijk de 6 Twentse tips voor een fijn pinksterweekend.

 2. Doe-tips

  Plekken waar de zon het langst schijnt. 5 mini-belevingen op hoogte.

 3. Een moment met

  Johanna ter Steege: "Als ik in Twente kom dan voelt het als mijn thuis!"

  Geschreven door Maika
 4. Op eigen wijze

  Dauwtrappen in Twente: zo stappen Tukkers in alle vroegte op de fiets.

  Geschreven door Bertine & Vincent

Tip je vrienden

facebook twitter