navigatie overslaan

Doe-tips

De 5 evenementen tijdens de april-mei stakingen van 1943.

 • Leestijd 2
 • Gelezen 1924 keer

Op 29 april 1943, even na de middagpauze leggen 3.000 arbeiders van Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo het werk neer. Zo braken 80 jaar geleden, de April-meistakingen van 1943 uit. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit wordt op vele manieren in Hengelo én landelijk herdacht. Benieuwd naar alle activiteiten? We hebben de beste evenementen voor je op een rijtje gezet.

 1. 5

  De Vergeten Twentse Lente

  Dit theaterspektakel gaat over een dorp in hedendaags Twente, dat van het ene op het andere moment de beschikking krijgt over een erfenis van vele tientallen miljoenen euro's. Aan Fenna, die net burgemeester is geworden van het dorp, de taak dat geld te verdelen. Als blijkt dat die erfenis rechtstreeks te maken heeft met de April-meistaking uit 1943, zet dat de verhoudingen in het dorp op scherp. Wie heeft recht op dat geld en wie zeker niet? Lukt het de Twentenaren de gemeenschapszin te bewaren?

 2. 4

  Stakingswandeling april-meistakingen

  De Hengelose vertelgroep: de verhalenkraal heeft een stakingswandeling gemaakt langs een aantal hotspots die met de April-meistakingen te maken hebben. De wandeling begint bij het monument op het industrieplein. Tijdens de wandeling worden bij de hotspots verhalen verteld die met de plekken en met de April-meistakingen te maken hebben.

 3. 3

  Driedelige documentaire Erik Dijkstra: Staken op leven en dood

  In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra reconstrueert deze gebeurtenissen via persoonlijke verhalen, die de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders laten zien. Kijk tip: maandag 24 april, 1 en 8 mei 2023 om 22.15 op NPO 2.

 4. 2

  Expositie April-meistakingen 1943

  Vanaf 28 april 2023 is er een vast expositie onderdeel toegevoegd over de April-meistaking van 1943 in Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal. Door beeld én geluid wordt de staking tastbaarder. Er is zelf een heuse 'Koordenpost' aanwezig, bijna gelijk aan het type zoals door Femy gebruikt om het stakingsnieuws door te geven aan andere bedrijven in de regio. Zeker een bezoekje waard!

 5. 1

  Er hoeft er maar één te beginnen

  Dat is in één zin het verhaal van de April-meistakingen van 1943. Honderdduizenden Nederlanders riskeren hun leven door op te staan tegen de Duitse bezetter. Het is de grootste verzetsdaad in Europa en een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Benieuwd naar alle evenementen rond deze stakingen?

Wat vind je van dit artikel?