navigatie overslaan

Typisch Twents

Dagje kunst & cultuur: maar dan net even anders.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 1106 keer
  • Geschreven door Bertine

Wist je dat er in Enschede twee fantastische musea zijn? Met verfrissende collecties en onverwachte presentaties? We hebben het over Rijksmuseum Twenthe en het eigentijdse zusje: De Museumfabriek. De twee zijn met elkaar verbonden door de Museumlaan: een brede, groene wandelstrook dwars door de nieuwe architectuur van de iconische wijk Roombeek.

In het Rijksmuseum Twenthe (RMT) vind je voornamelijk kunst. In De Museumfabriek gaat het vooral over natuur, cultuur en techniek. Anders dan je gewend bent kiezen ze in Enschede niet voor een (chrono)logische presentatie van de collectie. Zo dwaal je in het Rijks langs een aantal unieke Schatkamers terwijl De Museumfabriek één grote Wunderkammer is. Dat is niet alleen een stuk spannender, het levert ook verrassend nieuwe inspiratie en inzichten op.

Schatkamers

De Schatkamers bevinden zich in het Rijksmuseum Twenthe. In elke ruimte reageren hedendaagse of moderne kunstenaars op oude meesters uit de vaste collectie. Wat dat betekent? Dat je naast een Bart van der Leck zomaar een Rembrandt kunt aantreffen. Dat je - als je goed kijkt - tussen klassieke portretten, prachtige mensen van nu spot. Dat een dandy beeld in een wit pak, (Silvia B., 2009) op een sofa uit lang vervlogen tijden rust. Maar ook dat het ‘Meisje in de witte kimono’ van Breitner (1895) de dialoog aangaat met ‘Die man met die lamme arms’ van Marlène Dumas (1985). Dat. En nog veel meer. Je blijft je verbazen.

Dagje Rijksmuseum Twenthe

Parkeer gratis aan de Roomweg of kom met de trein (zo’n 13 loopminuten vanaf het station). Start met koffie en Twentse krentenwegge in het museumcafé. Bezoek de Schatkamers. Lunch in het museumcafé. Binnen is een fijne leestafel en zijn er volop kunstboeken om in te kijken. Kies bij mooi weer voor het terras in de prachtige binnentuin. Snuffel op je gemak in de uitgebreide museumwinkel. Sluit de dag af met een lekker glas rosé in de binnentuin.

Het Groene Lab

Het Groene Lab is een buitenwerkplaats voor kunstenaars waar bezoekers welkom zijn. In de binnentuin – één van de best bewaarde geheimen van de stad – plantte kunstenaar Claudy Jongstra gewassen die zij gebruikt voor het verven van de wol voor haar kunstwerken. De smaak te pakken? Aan de achterzijde van het museum vind je De Sottobosco Tuin van Elspeth Diederix: spannende natuur, geïnspireerd op donkere 17de-eeuwse bosgrondstillevens.

Wunderkammer

De Museumfabriek is een plek waar natuur, cultuur, wetenschap en techniek samenkomen. Waar geschiedenis overgaat in toekomst. Het is een grote Wunderkammer die is opgedeeld in meerdere kabinetten met elk een eigen thema. ‘Onderhuids’ is bijvoorbeeld zo’n thema. Daarin staat een levensgroot mammoetskelet centraal dat De Museumfabriek reconstrueerde uit gevonden botten. In het kabinet leer je wat de overeenkomsten zijn met een menselijk skelet maar ook hoe skeletten robot-bouwers en kunstenaars inspireren. Een ander thema is ‘Wit’. Dat gaat niet alleen over kleur of prisma’s maar ook over sneeuw en zout, over poolvossen en witte zwanen, over doop- en trouwjurken en nog veel meer. Na afloop is wit nooit meer gewoon.

De Makerspace

Aan het einde van de kabinetten kom je vanzelf bij de Makerspace. Als je nog niet geïnspireerd was, word je het hier wel: je mag er eindeloos experimenteren met bijvoorbeeld een 3D-printer, lasersnijder of foamcutter en er zijn dagelijks activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Dagje Museumfabriek:

  • Parkeer gratis aan de Roomweg of kom met de trein (zo’n 10 loopminuten vanaf het station)
  • Start met een drankje en Twentse krentenwegge in museumcafé Lokaal Roombeek. Misschien zit je wel naast een heuse mammoet.
  • Bezoek de Wunderkammer
  • Lunch bij mooi weer met zelf meegebrachte broodjes op de trappen op of rondom de vijver voor het museum.
  • Laat je inspireren in de Makerspace of doe mee aan een van de andere activiteiten.
  • Duik, voor je naar huis gaat, nog even in de groots opgezette museumwinkel voor een boek of cadeautje.

Hoezo Rijks?
De naam Rijksmuseum doet een connectie met het Rijksmuseum in Amsterdam vermoeden. Niets is minder waar: het Rijksmuseum Twenthe is een zelfstandig museum. De toevoeging ‘Rijks’ geeft aan dat het museum gesubsidieerd wordt door de Nederlandse staat. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld het Mauritshuis in Den Haag, het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en het Muiderslot.

Eigentijds Roombeek
Het Rijksmuseum grenst aan de wijk Roombeek. De Museumfabriek ligt er middenin. De woonwijk werd op 13 mei 2000 weggevaagd door een ramp die over de hele wereld bekend is geworden als de 'Vuurwerkramp Enschede'. De wijk is inmiddels volledig heropgebouwd. En hoe: een wandeling langs de architectonische hoogstandjes is nog altijd een onvergetelijke ervaring.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.