navigatie overslaan

Doe-tips

10 manieren om de geweldige natuur in Twente te ontdekken.

 • Leestijd 5
 • Gelezen 32026 keer
 • Geschreven door Nicoline

Twente heeft zoveel moois bieden, niet voor niets wordt het meest oostelijke deel van Overijssel, ook wel het landgoed van Nederland genoemd. De prachtige bossen, paarse heidevelden, uitgestrekte landgoederen, eeuwenoude boerderijen; de natuur in Twente is enorm veelzijdig en er valt veel te ontdekken. Dit kan je doen op de traditionele manieren, per fiets of te voet maar tegenwoordig zijn er nog 1001 andere manieren om Twente te doorkruisen. Wat dacht je van een Solexrit of een Kever-rally door de Twentse natuur? We hebben hieronder 10 tips voor je verzameld, over de leukste manieren om Twente te ontdekken.

 1. 10

  Fietsen door de Twentse natuur

  Als je een fietsroute maakt door Twente, denk je aan smalle landweggetjes door bossen en uitgestrekte landgoederen. Je fietstassen ingepakt met lekkers om onderweg, aan een van de vele picknicktafels, op te eten. Er zijn echter meer manieren om door Twente te fietsen. Zo kan je een mooie fietstocht maken langs landhuizen en kastelen aan de Regge, voor de sportieve fietsers zijn er prachtige MTB-routes aangelegd of je stapt samen op de tandem langs de Twentse wateren.

 2. 9

  Twentse wandeltips

  Op het gebied van avontuurlijke paardrijtochten, heeft onze regio veel te bieden. Twente beschikt namelijk over een uitermate goed knooppuntensysteem waarmee m¬eer dan 500 km gemarkeerde paardrijroutes aan elkaar gekoppeld zijn. Met ongeveer 50 startpunten galoppeer je langs de mooiste plekjes in Twente, zoals de Sallandse Heuvelrug, langs de venen van Twenterand en rond de landgoederen van Hof van Twente.

 3. 8

  Met het Twentse ros de natuur in

  Op het gebied van avontuurlijke paardrijtochten, heeft onze regio veel te bieden. Twente beschikt namelijk over een uitermate goed knooppuntensysteem waarmee m¬eer dan 500 km gemarkeerde paardrijroutes aan elkaar gekoppeld zijn. Met ongeveer 50 startpunten galoppeer je langs de mooiste plekjes in Twente, zoals de Sallandse Heuvelrug, langs de venen van Twenterand en rond de landgoederen van Hof van Twente.

 4. 7

  Toeren over Twentse landweggetjes

  Een andere manier om de Twentse landweggetjes te ontdekken, is om mee te doen aan een heuse rally in een Volkswagen Kever cabrio. Bij Keverevents kan je met vrienden, familie of collega’s meedoen aan een middagrally en aansluitend gezellig met z’n allen barbecueën. Of een hele dag tegen elkaar racen en tussen de middag gezellig picknicken bij een van de vele rustpunten die Twente je biedt.

  Houd je niet van racen maar wil je wel vanuit jouw eigen auto genieten van alle parels die de Twentse natuur je te bieden heeft? Dan is het Happen en Tuffen arrangement beter voor je geschikt. Je navigeert langs een route van ongeveer 80 km en rijdt langs dichte bossen, uitgestrekte weides en akkers, oude boerderijen en authentieke water- en windmolens. Je start met koffie en gebak in Oldenzaal en stopt onderweg regelmatig bij diverse restaurants, die deelnemen aan dit arrangement, voor een hapje en een drankje.

 5. 6

  Twente ontdekken op de Solex

  Een Solexrit is een leuke nostalgische wijze om de Twentse natuur te doorkruisen. Op de, in de jaren ’50 wel zo bekende snorbromfiets, inclusief lange leren Solex-jas en Willempie helm, tuf je langs de uitgezette route door het prachtige Twentse coulisselandschap. Of je nu met zijn tweetjes een tocht wilt maken of juist als bedrijfsuitje een heel arrangement wilt boeken, alles is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een mooie herfsttocht langs kanalen en door weilanden met als beloning een kop heerlijk, warme erwtensoep bij de finish. Of een Solexrit door de Manderveense velden met tussendoor een romantische picknick.

 6. 5

  Achterin de TukTuk dwars door Twente

  Wie ooit op vakantie is geweest in Thailand, kent ze wel, de scooter met een zitbankje achterop waarop twee personen vervoerd kunnen worden: de tuktuk. In Thailand zijn ze voornamelijk bedoeld om passagiers van A naar B te brengen. In Twente heeft een aantal innovatieve ondernemers bedacht, dat het een leuke en originele manier is, om je te laten genieten van de Twentse landschappen. Er zijn vanuit Weerselo en Ootmarsum diverse arrangementen te bedenken, of je nu zelf achter het stuur kruipt of je laat rijden. In de zomer zijn er arrangementen met aansluitend een barbecue, in de winter kan je een glühweinrit boeken.

 7. 4

  Wandelen met ezels

  Een wandeltocht met een ezel door de Twentse natuur, is leuk voor de hele familie. Ezels zijn, zoals we wel weten, koppige dieren dus het vraagt om veel geduld en discipline. Slaat een ezel namelijk aan het grazen, dan krijg je hem nauwelijks nog mee. Het is een leerzame en uitdagende trip van 7,5 km door hei, naald- en lofbos en Herikerberg met uitzicht op het Herike. Eventueel kan je een picknick bijboeken en afsluiten met een heerlijk stukje taart en thee in eigen tuin.

 8. 3

  Kanoën door de Twentse wateren

  Je kan de Twentse natuur, met een kano, ook vanaf het water bewonderen. Een ultiem mooi weer uitje dat je gelijk in vakantiestemming brengt. Met de kano kom je langs weilanden, bossen, maislanden en oude boerderijen. Regelmatig sta je oog in oog met een nieuwsgierige koe. Kano’s kan je op diverse plaatsen in Twente huren.

 9. 2

  Scooteren door de Twentse natuur

  Wat dacht je ervan om met een Italiaanse scooter door de Twentse natuur te crossen? De wind door je haren, want een helm op hoeft niet, toeren langs de mooiste plekjes van het Twentse landschap. De scootertochten zijn goed te combineren met andere activiteiten zoals een barbecue, schilderen in de natuur of een bezoek aan een heus kasteel. Ben je meer van het snellere werk dan kan ook meedoen aan een scooterrally, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje.

 10. 1

  Step routes door Twente

  Op de step voelen we ons allemaal weer even kind. Al steppend de Twentse natuur ontdekken, is een leuke en originele manier om met de hele familie erop uit te trekken. Steppen gaat een stuk sneller dan fietsen en bij terugkomst heb je het idee dat je lekker actief bent geweest. Je picknickmand kan gewoon mee in het mandje voorop jouw step. Zo kan je halverwege je steptocht in het weiland even neerstrijken en uitrusten.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Nicoline

Nicoline is semi-tukker, geboren in Den Haag maar inmiddels woont ze al meer dan haar halve leven in Enschede, waar ze nooit meer weg wil.