1. 0/4
  '

  Route-tips

  4 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Essenroute.

  Geschreven door

  Mathias

  De Essenroute is een prachtige lange afstandswandeling van ruim 70 kilometer, onderdeel van het Twents blokje Om. Ben je benieuwd waar de krentewegge het lekkerste smaakt of waar je met een extra stappen een mooi uitzicht kan vinden? Haal nog meer uit jouw wandeling over de Essenroute met deze tips! Benieuwd hoe Mathias de route heeft ervaren? Bekijk zijn reisverslag. Of download direct de route.

 2. 4/4

  4.

  Ga vroeg of aan het eind van de dag op pad

  Als je net na zonsopgang of voor zonsondergang op pad gaat, heb je de paden vaak voor jezelf alleen. In het zachte licht zijn de essen en beekjes nóg mooier. Maar de rust op de paden geeft ook ruimte aan de natuur. Wie weet spot je wel een haas, fazant, ree of ijsvogel!

 3. 3/4

  3.

  Rondje Herinckhave

  De Essenroute gaat bij de Havezate Herinckhave links, door de laan. Mijn tip voor de Essenroute is om een extra blokje om te maken over het landgoed. Je kan langs de watermolen rechtdoor over het ‘korte diekske’ met mooi uitkijkpunt over het (ondergelopen) land. Het pad loopt helemaal rond door het bos en uiteindelijk kom je vooraan in de laan uit. Lopend door de laan kom je weer langs de Havezate om weer terug op de Essenroute te komen. Nog een tip: bij de routemarkering naar links de laan in, kun je ook rechtdoor steken. Je loopt dan parallel aan de laan langs een prachtige houtwal-beek.

 4. 2/4

  2.

  Lunch bij de Café Restaurant de Molen

  Als je de laan uit Herinckhave uitloopt, ligt aan de rechterkant de Molen van Frielink. De perfecte lunchplek, waarbij je gelijk de oude molen kunt bekijken. Bij Café Restaurant de Molen kan je heerlijk lunchen, genieten van een kop koffie of een ijsje. Onderaan de molen vind je ook picknickbankjes voor een korte stop.

 5. 1/4

  1.

  Langs de Azelerbeek en over de Es

  Als je na Zenderen onder het spoor door loopt, kun je net na het oorlogsmonument links. Je loopt hier een wandelpad op, langs het water en dwars over de es. Tussen de weilanden en met een mooi uitzicht op het Zwanenhof. Je komt weer op de Essenroute net achter Erve Hondeborg (maar je kan altijd teruglopen voor een ijsje op de pleisterplaats). Zo heb je uitzicht op hetzelfde landschap, maar ruil je een stukje provinciale weg voor een mooi wandelpad door de natuur.

Mathias

Mathias komt van oorsprong uit Twente. Met zijn platform www.starthiking.nl verhuurt hij hike-uitrustingen en geeft hij tips over zijn favoriete hike-routes. Van Schotland tot
Scandinavië, hij heeft al veel gelopen. Maar toch ook Twente is favoriet.

Deel dit artikel met vrienden

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Dit zijn de 11 leukste evenementen in juni. Ga erop uit!

 2. Doe-tips

  Podiums onder de Sterren: Ontdek de Openluchttheaters van Twente.

 3. Typisch Twents

  Ken jij de Twentse Big Five van de topsport al? Een mooie bucketlist.

 4. Van eigen bodem

  Lekker en hip: dit zijn de 7 leukste food hotspots in Twente.

Tip je vrienden

facebook twitter