Steden & dorpen

In Twente liggen de mooiste steden en dorpen. Echt waar. Van landelijk gelegen plaatsen met een dorps karakter tot charmante, Twentse steden. In Twente is het hele jaar door van alles te zien en te doen.

 • Almelo, genieten in het groen!

  Almelo, genieten in het groen!

  Ontdek spetterend Almelo; de groenste stad van Overijssel. Echt waar. Als je zoekt naar een bijzondere plek voor een weekend weg, dan is Almelo de perfecte plek. Bijzondere winkeltjes, culinair genieten, een jachthaven in het centrum, volop kunst en cultuur en heel veel evenementen. Almelo is een bijzondere mengeling van oud en nieuw en er is het hele jaar wat te doen.

 • Borne

  Borne

  Centraal gelegen in het hart van Twente met een beschermd dorpsgezicht en een fraai buitengebied, de Groene Poort: dat is de gemeente Borne met de kerkdorpen Hertme en Zenderen. In Borne kun je culinair genieten en is er genoeg te ontdekken!

 • De Lutte-Losser

  De Lutte-Losser

  De gemeente Losser ligt in een schitterende, natuurrijke omgeving bestaande uit bos, zandverstuivingen en heidevelden. Breng ook een bezoek aan één van de vijf kerkdorpen Losser, De Lutte, Beuningen, Overdinkel en Glane.

 • Delden

  Delden

  De stadskern van het charmante stadje Delden dateert uit 1333. Veel gebouwen zijn de afgelopen jaren vakkundig gerestaureerd. Een bezoek aan Kasteel Twickel en het bijbehorende landgoed mag niet ontbreken als je in Delden bent.

 • Den Ham

  Den Ham

  Als je zoekt naar een bijzondere plek, ben je in Den Ham aan het juiste adres. Centraal gelegen op het drielandenpunt van Twente, het Vechtdal en Salland kun je volop genieten van een bijzondere groene omgeving.

 • Diepenheim

  Diepenheim

  Bewoners noemen Diepenheim ook wel liefkozend 'het stedeke'. In de geschiedenis van Diepenheim nemen de kastelen Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Westerflier en Warmelo en de bijbehorende landgoederen een belangrijke plaats in. Ze zijn bewoond, maar de omringende landgoederen zijn vrij toegankelijk. Zeker een bezoek waard!

 • Enschede

  Enschede

  Enschede is met 160.000 inwoners het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. En één van de groenste steden die ons land telt. Vul je gardarobe aan in de hippe boetiekjes van Enschede of kies voor één van de stadsparken. Het epicentrum van muziek en kunst. Een stad met een internationale hogeschool, universiteit, conservatorium en niet te vergeten de fantastische voetbalclub.

 • Enter

  Enter

  Het lieflijk dorpje aan de rivier de Regge. Ooit werkten in Enter ruim honderd klompenmakers. Hun producten werden met platbodemschuiten, oftewel "zompen" door het hele land vervoerd. Bezoek het Klompen- en Zompenmuseum en laat je betoveren door deze historie.

 • Haaksbergen

  Haaksbergen

  In het gezellige Twentse dorp Haaksbergen is van alles te zien en te doen. De kleine kernen en verschillende buurtschappen kenmerken zich door uitgestrekte natuur, landelijk leven, cultuur, historie en feestelijke evenementen. Beleef dit unieke, grenzeloos groene stukje Twente!

 • Hellendoorn-Nijverdal

  Hellendoorn-Nijverdal

  Hellendoorn ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, op de grens van Twente en Salland. Dit bijzondere stukje natuur, met de vele fiets- en wandelmogelijkheden, is deels uitgeroepen tot nationaal park; de grote trots van de gemeente! Mountainbike liefhebbers vinden er de mooiste routes van Nederland.

 • Hengelo

  Hengelo

  Hengelo is een complete stad met 80.000 inwoners, centraal gelegen in het groene en bruisende Twente en het knooppunt van (inter)nationale routes over weg, water en spoor. Tijdens een verblijf in Hengelo hoef je je niet te vervelen. Bezoek één van de hippe boekiekjes, ga culinair eten of geniet van kunst en cultuur.

 • Hof van Twente

  Hof van Twente

  Waar vind je zeven kastelen, zo compact bij elkaar? Bijna alles in de Hof staat er nog even fris bij als eeuwen geleden. Hof van Twente bestaat uit zes dorpen met allemaal een eigen karakter.

 • Holten en de Sallandse Heuvelrug

  Holten en de Sallandse Heuvelrug

  Holten ligt aan de voet van de Holterberg. En is van oudsher een trekpleister voor toeristen en een ideale uitvalsbasis voor een actief dagje uit. Breng een bezoek aan de Canadese begraafplaats of ga met de kids naar Natuurdiorama Holterberg met het bos van Daantje Das. Ga je vanuit Holten de Sallandse Heuvelrug op, dan kom je eerst over de Holterberg. Voor wandel- en fietsliefhebbers, is Holten de ideale plek in Twente.

 • Lintdorp Vriezenveen

  Lintdorp Vriezenveen

  Vriezenveen, of zoals de bewoners zelf zeggen “Vjenne”, is na 1364 ontstaan in de tijd dat er veel veen gewonnen werd. Het bijzondere, deels nog levende hoogveencomplex “Engbertsdijksvenen” met zijn zeldzame flora en fauna herinnert hier nog aan. Neem ook eens een kijkje in het Veenmuseum “Vriezenveenseveld”.

 • Oldenzaal

  Oldenzaal

  Gelegen tussen de stedenband Enschede, Hengelo, Almelo en het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente. Oldenzaal is een levendige, energieke en bruisende stad met een uniek en attractief winkelaanbod, gezellige horeca, veel evenementen, recreatieve en culturele voorzieningen. Niet voor niets is Oldenzaal de Glimlach van Twente.

 • Ootmarsum-Dinkelland

  Ootmarsum-Dinkelland

  Ken je Ootmarsum - Dinkelland, oftewel het mooiste stukje van Twente, al? Er zijn voldoende redenen op te noemen om dit deel van Twente te bezoeken. Je kan er volop genieten van de prachtige omgeving, het gevarieerde coulisselandschap, de vele galerieën en musea en niet te vergeten de unieke fiets- en wandelmogelijkheden.

 • Rijssen-Holten

  Rijssen-Holten

  Als je zoekt naar een bijzondere plek om winkelen, sport en natuur te combineren ben je in Rijssen-Holten aan het juiste adres. Vul je gardarobe aan door te shoppen bij de winkels in Rijssen en fiets met je wielrenfiets over de Holterberg.

 • Tubbergen

  Tubbergen

  Tubbergen heeft sinds kort een mooi gerenoveerd winkelcentrum. Op het nieuwe centrumplein vindt men de St. Pancratiusbasiliek die nog het meest bekend is om zijn glas-in-lood ramen van de bekende glazeniersfamilie Nicolas. Zij hebben in pakweg honderd jaar door hun vensters een sfeer van grote harmonie gecreëerd.

 • Twenterand

  Twenterand

  Twenterand bestaat uit verschillende dorpen en kernen zoals Den Ham, Vroomshoop, Westerhaar en Vriezenveen.

 • Verrassend Rijssen

  Verrassend Rijssen

  Het centrum van Rijssen biedt een gevarieerd en ruim winkelaanbod voor een gezellig dagje winkelen. Veel toonaangevende zaken bepalen het beeld van Rijssen en er zijn met name veel modewinkels. Daarnaast zijn er regelmatig leuk activiteiten en evenementen in het centrum zoals de regionaal bekende Lommerdmarkten in de zomervakantie.

 • Vroomshoop

  Vroomshoop

  Vroomshoop heeft haar ontstaan te danken aan de kanalen die eertijds zijn gegraven. Dit gebeurde zo rond 1850 toen het Overijssels kanaal handmatig werd uitgegraven van Almelo naar Zwolle. Dit werd het Zwolse kanaal.

 • Westerhaar-Vriezenveensewijk

  Westerhaar-Vriezenveensewijk

  Een mooie kern binnen de gemeente Twenterand is Westerhaar-Vriezenveensewijk. De historie van het Twentse tweelingdorp begint aan het einde van de 19e eeuw, een tijd waarin vele veenarbeiders zich vestigden in het dorp en er grootschalige vervening plaatsvond.

 • Wierden

  Wierden

  Wierden is uitstekend bereikbaar per auto en per trein en ligt heel centraal tussen twee stuwwallen. Enerzijds kunt u genieten van de bossen op de Sallandse Heuvelrug, anderzijds van de rust en ruimte op de stuwwallen van Twente.